Oboljenja dojke PDF  | Print |

Oboljenja dojke, poliklinika Trifunovic

Bolesti dojke mogu biti dobroćudne i zloćudne. U dobroćudne bolesti dojke spadaju: ciste, kvržice, fibroadenomi, iscedak iz bradavice, infekcije i ginekomastija.

Kod svih oboljenja dojki najvažnije je raditi na prevenciji, a to pre svega znači obavljati redovne preglede.

Svake godine u Srbiji oko 4000 žena oboli od raka dojke, a oko 1500 žena umre od ove bolesti. Rak dojke može se sprečiti promenom načina života, što podrazumeva redovnu fizičku aktivnost, prestanak pušenja, zdravu ishranu, redovne preglede i samopreglede dojki.

Samopregled dojki

Svaka žena trebalo bi da sama pregleda svoje dojke jednom mesečno. Samopregled treba obaviti od 10. do 15. dana od prvog dana menstrualnog ciklusa. Žena u menopauzi sama određuje dan za samopregled, i taj dan je približno isti u mesecu.


Tehnika samopregleda dojki:

1. Lezite na leđa sa jastukom ispod plećke. Savijte desnu ruku ispod potiljka.

2. Koristite vrhove kažiprsta, srednjeg prsta i domalog prsta leve ruke da biste opipali celu desnu dojku i opipali bilo kakavu otvrdlinu ili čvor, ako postoji.

3. Prste pritisnite tako čvrsto kako biste osetili tkivo dojke, ali uvek nežno. Zapamtite taj osećaj, kako biste ga uporedili svakog sledećeg meseca. Normalno je osetiti čvrstu liniju u donjem polukrugu dojke.

4. Vrhovima prstiju treba da pravite kružne pokrete, pokrete gore-dole ili pokrete prema i od bradavice. Koristite uvek iste pokrete.

5. Prelazeći preko leve dojke desnom rukom, uradite samopregled na isti način.

6. Ponoviti istom tehnikom samopregled i u stojećem stavu, jednom rukom podignutom i stavljenom iza potiljka. Tako lakše vršite pregled gornjeg dela dojke i dela prema pazuhu.

7. Neke promene lakše se osete kad je koža mokra i nasapunjana, preporučuje se samopregled u stojećem stavu pod tušem.U slučaju da pronađete bilo šta sumnjivo, treba da se javite vašem ginekologu. Osim samopregleda dojke, obavezan je i stručni pregled dojki jednom godišnje, što će obaviti vaš ginekolog.

U okviru sektora za oboljenje dojke u našoj ustanovi se radi ultrazvuk dojki, ultrazvuk pazušne jame kao pouzdana metoda otkrivanja benigne i maligne patologije dojke.

Konsultant iz ove oblasti: dr.med Aleksandara Jovanovic spec.radiolog VMA.

Share